عضو سابق اتاق بازرگانی ایران میگوید که قاچاق در اقتصاد ایران تنها به واردات غیرمجاز محدود نیست و کالاهای ارزان داخلی نیز در سطحی گسترده با خطر قاچاق معکوس مواجه هستند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه قیمت گازوئیل در ایران ۳۰۰ و یا ۶۰۰ تومان در هر لیتر است اما این فرآورده در کشورهای همجوار ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان در هر لیتر فروخته میشود، گفت: این نشان دهنده اختلاف ۱۳ هزار درصدی قیمت و جذابیت قاچاق است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: اگرچه ایران پتانسیل تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه را دارد اما در حوزه حیاتیِ انرژی به بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری فوری نیاز داریم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: از زمانی که اعتبار بنزین آزاد از ۲۵۰ به ۱۵۰ لیتر کاهش پیدا کرد، نه تنها مصرف مردم کم نشده بلکه با جلوگیری از قاچاق بنزین، روزانه حدود دو میلیون لیتر کاهش مصرف داشتیم.
مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی آبادان گفت: برای جلوگیری از قاچاق سوخت دستگاه کنترل باک در مرز شلمچه مستقر شده است و باک کامیون های عراقی رصد و کنترل می کنند.
صفهای طویل در برخی از جایگاههای سوخت خراسان جنوبی برای دریافت گازوئیل این روزها تبدیل به معمایی شده که مسئولان امر پاسخ به چرایی آن را در قاچاق سوخت میدانند.
با حذف کارت سوخت جایگاه داران در دو شهر کشور، نگرانی ها درباره گرانی بنزین هم بیشتر شده؛ کارشناسان معتقدند که قاچاق سوخت در ایران به صورت سازمان یافته انجام می شود و اینگونه نمی توان مانع آن شد.
کارشناس انرژی رانت و قاچاق را دلیل اصلی اصرار برخی از نمایندگان مجلس به تهاتر قیر در پروژه های عمرانی دانست و گفت: پروژه عمرانی بودجه مشخصی دارد و قیر مورد نیازش را هم باید از آنجا تامین کند.
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه قیمت گازوئیل در کشورهای همسایه ۶۰ برابر ایران است، گفت: با توجه به این اختلاف قیمت، عمده قاچاق سوخت در کشور مربوط به گازوئیل است، اما در مورد بنزین به دلیل کنترل مصرف با کارت سوخت، قاچاق قابل کنترل است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره ضرورت انسداد مبادی قاچاق فرآوردههای نفتی، گفت: نبود پایش و نظارت مستمر دستگاههای متولی راه ورود فرآوردههای یارانهای را به بازار قاچاق تشدید میکند.
درحالی که قیمت هر لیتر گازوئیل در فوب خلیج فارس 60 برابر نرخ این فرآورده در ایران است سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز حجم کل قاچاق فرآوردهها و مشتقات نفتی کشور را حدود 9 میلیون لیتر عنوان کرد.
معاون مدیرکل دفتر پیشگیری از قاچاق فرآوردههای نفتی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز میگوید: موضوع آزادسازی غیرکارشناسی قیمت نفت کوره به پوششی برای قاچاق این فرآورده تبدیل شدها ست.